Fenerbahçe vs. Galatasaray

7 Kasım 2008 Cuma


Hafta sonu oynanacak derbi Fener açısından çok daha kritik bir halde duruyor. Hep derler ya 'bu maçın taktiği olmaz' Fener'in durumu aynen bu cümleyle ifade edilebilir. Her ne kadar Alex, Deivid ve Emre maça kadar hazır olacak olsada, Emre ve Deivid uzun bir sakatlıktan çıktı. Haliyle form durumları derbiyi kaldıramayabilir. Hele Kazım'ın cezalı oluşu nedeniyle Deivid'in formu Fener'in sağ kanadının durumunu daha kritik hale getirebilir. Defanstan başlarsak en kritik yer Fener tandemi. Edu-Lugano sağlamcı fakat karta çok açıklar, özellikle aralarına atılan toplarda. Bu bağlamda Galatasaray'ın hücum gücü Arsenal gibi dikine oynarsa bu ikilinin işi zor. Gökhan eskisi gibi oynamaya başladı. Eğer pazar günü karşısındaki Kewell olursa yine sıkça bindirme yapabilir ama Arda olursa daha temkinli olmalı. Roberto Carlos'a gelince daha bugüne kadar Fener için hiç birşey vermedi takıma. Bu maç onun içinde önemli olacaktır. Emre ise muhtemelen Maldonado'nun formasını sırtına geçirecek. Form durumu ise muamma. Selçuk'la uyumu önemli yoksa Lincoln ve Ayhan'ın onlarda çalacağı toplar onları zora sokar. Solda Uğur Boral oynayacak. Eğer Sabri hata yaparsa fırsat bulabilir gibi geliyor. Her ikiside hızlı olduklarından ilginç bir kapışma olacak. Sağda ise Deivid'in sahada olması %100 kesin, malum Kazım cezalı. Hakan Balta çok fazla bindirme yapan biri olmadığından sürekli onu kontrol edecek. Arda'nın da muhtemelen bu kanatta oynayağını düşünüyorum. Haliyle Gökhan ve Deivid ileri çıksada sürekli markaj altında kalacaklar. İlerde muhtemelen Guiza tek oynayacak. Emre ve Servet'i yorabilcek bir fizik gücü var. 2.yarı Semih'in oyuna girmesi Fener'e avantaj sağlayabilir. Bir tavsiye ise Volkan'a Lincon'le münakaşa girerse bu sefer yine kırmızıdan kurtulamayabilir. Şuan için Fener'in tek avantajı kendi sahasında oynayacak olması.


Galatasaray ise dün akşam kazandığı zaferin moraliyle Kadıköy'e gelecek. Kewell'da sahada olacak. Skibbe yine Benfica deplasmanındaki gibi hücum oynatacak. Bu Fener'in tandemi için sorun teşkil edecektir. İşte bu noktada 'Edu - Lugano ikilisiyle boğuşacak adam kim olmalı?' sorusu akla geliyor. Ümit Karan özellikle dün akşamki performansıyla tek forveti temsilen sahada olmalı. Bu Baros'un yedek kalması anlamına geliyor. Özellikle sırtı dönük oyunda Ümit çok başarılı, 5-2lik Arsenal maçındaki ilk 2 golü iyi analiz ederse Skibbe Galatasaray Fener'i perişan edebilir. Çünkü 'Los Galacticos' kıvamındaki hücum gücüne sahip olan Galatasaray, Skibbe geldiğinden bu yana hiç doldur-boşalt dediğimiz sistemle oynamadan dikine ara paslarla çok daha bilinçli saldırıyor rakiplerine. Bu durum Fener tandeminde kartlarla sonuçlanacak tehlikeleri doğurabilir(0-0lık Arsenal maçında Lugano'nun gördüğü sarı kart örneği). Gelelim Cimbom'un orta sahasına : Ayhan-Maira ikilisi göbeği kontrol edecek yine. Alex'i Meira tutmalı açıkçası. Her nekadar Alex alan markajına maruz kalacak olsada adam markajının Meira'da olması topun Fener ileri ucuyla buluşmaması adına iyi bir önlem olabilir. Defansta ise tek sorun aslında Fener'in tek mi yoksa çift forvetle sahada olup olmayacağı.



Her halükarda 3 neticeli bir maç ama 9 Kasım'daki maç 9 senedir Kadıköy'de galibiyet göremeyen Cimbom'a ilk defa bu kadar yakın. Eğer Galatasaray maçı alırsa ya da maç berabere biterse, Fener'de devre arası beklenilmeden ciddi kararlar çıkabilir. Ama Fener kazanırsa yaşayacakları kriz devre arasına kadar ertelenir.

0 Hayat Belirtisi: