Ayağı Top Yapan Stoper

15 Aralık 2009 Salı


Şu an Galatasray kadrosunun genel fotoğrafına bakınca forvetle beraber kanayan yaranın stoper mevkii olduğu apaçık görünüyor. Hele bir de Servet'le ilgili çıkan spekülasyonları okuyunca insan daha bir geriliyor. Maçlara aslında 1-6-3 ile falan çıkacağız diye korkmuyor değilim. Ne yalan söyliyeyim. Allah'tan Catenaccio'yu değilde Total Futbol'u tercih ediyoruz. Defansa uzun vadede ciddi bir takviye şart ama bana kalırsa bu mevkiideki boşluktaki sorunlar sakatlıktan ileri geliyor olmasına rağmen kısa vadede kadro içi bir rotasyonla istediğimiz gibi kapatabiliriz. Kewell'ı stoper oynatarak. Şaka yapıyorum elbette. Kewell ayrı bir postta değerlendirilmesi gereken bir 'total' oyuncu.

Total Fubol'u güzel yazan başka bloglar var elbette ama pozisyonel olarak ucundan değinmek gerekirse : total futbol, hiçbir oyuncunun rolünün kalın çizgilerle çizilmediği, her oyuncunun bir diğerinin boşluğunu doldurabildiği akışkan bir futbol sistemidir. İlk defa Euro 2008'de Almanya ile oynanan yarı final maçında Terim'in defansta oynatmasıyla Mehmet Topal'ın az daha geriye kaydırılıp biraz daha flexible kullanılabilineceğine şahit olmuştuk. Evet Mehmet Topal stoper oynayabilir. Hem de çok güzel oynar. Meira'dan çok daha verimli olacağı kesin. Aslında 4-3'lük Bordeaux maçında ciddi şekilde sakatlanmasaydı muhtemelen Bülent Korkmaz da onu Kewell'dan önce defans için tercih ederdi HSV maçlarında. Mehmet'in defansif ortasaha mevkii içinde pas dağıtımına yardımcı olduğunu biliyoruz. Hatta defansif orta saha mevkii için için spesifik olarak genellikle aranan oyuncular hem teknik hem de fizik gücü yerinde olan rakibi bozabilecek oyuncular tercih nedenidir. İşte Mehmet'inde sahip olduğu bu 2 özellik nedeniyle 'ayağı top yapan stoper' kavramı içinde yeni Popescu'muz veya yerli olarak nitelersek yeni Erhan Önal olarakta lanse edebiliriz. Hem de yerli yapımı.

P.S. Mehmet'ten boşalan mevkiiye kimi koyabiliriz? Bu noktada ilk tercihim Mustafa Sarp olur. Hem rakibi bozup, hem de modern bir orta saha gibi ileri geri oynayabilmesi onun artısı olarak beliriyor. Sarp'a alternatif olarak Linderoth en azından sezon sonuna kadar bu işi yürütebilecek kapasitede.

2 Hayat Belirtisi:

Burak Eren dedi ki...

Bütün bunları yapınca Arda ve Elano'yu da aynı anda orta sahada oynatmayı başarabilirsek {savunma sertliğini koruyup} gerçek anlamda total futbol bu diyeceğiz.

Jordi Metal dedi ki...

Aslında biraz parça parça gidiyorum konuyu bütüne yayarsam tek bir postta ele alırsam kimse okumaz :)

Senin dediğinle ilgili olarak ilk yazının linki aşağıda şayet gözden kaçırdıysan bir oku bence.

http://hakanbaysal.blogspot.com/2009/11/galatonia.html