+2 Ne Olmalı?

25 Aralık 2009 Cuma



Yabancı kontenjanı +2 kulüpleri için tam bir baş belası oldu ligimizde. Bana sorarsanız kontenjanı 5 ile sınırlayıp, İngiltere'deki çalışma izni uygulaması ile ligin kalitesini bir gömlek daha yukarı taşır ama bu uygulanmayacak gibi görünüyor yakın zamanda. O zaman 6 yabancı hakkını kullanan kulüpler +2 için ne yapıyorlar. Misal 3 büyükleri ele alırsak durum hiç iç açıcı değil. Hemen hemen hepsi ilk 11'de oynamaya aday yabancı oyuncuları takıma doldurmak hem yerli oyuncuların forma şansını engellediği gibi hem de alttan gelen gençlerin önlerine umutla bakamamasına neden olmakta. En basit örneği kişiselleştirirsek kaleci Aykut.

Galatasaray : Franco, Linderoth, Elano, Keita, Kewell, Nonda, Baros ve Carrusca(Estudiantes'te kiralık)
Fenerbahçe : Lugano, Bilica, Alex, Baroni, Santos, Deivid ve Güiza
BJK : Sivok, Zapo(Bursa'da kirada), Schildenfeld(S. Graz'da kirada), Ferrari, Ernst, Fink, Tabata, Delgado, Bobo ve Holosko



Yukarıdaki tabloya baktığımızda hepsi de maliyetli oyuncular. Yalnız yukarıdaki tabloda kendini en çok geliştiren takım olarak Galatasaray'ı görüyoruz. Linderoth sakatlandığında yerine yeni bir yabancı alınsın diye uğraşılsaydı bir Mehmet Topal çıkar mıydı karşımıza! Elbette hayır. Malesef Carrusca ise istenilen eforu gösteremedi. Aslında iyi topçudur ama narin oluşu işi bozdu. Bir dönemler Felipe'de olduğu gibi. Galatasaray'da Nonda sezon sonu yolcu, keza Linderoth'da ve muhtemelen Carrusca'nında sözleşmesi bitiyor. Kewell ile yeni sözleşme imzalandığını düşünürsek ilk 11'de oynayan 5 oyuncu kalıyor elimizde. 6. yabancı için iyi bir stoper düşünlebilinir burada fakat +2 için ise 20 yaş altında geleceği olan ve A2 takımda yetiştirilebilinecek yetenekler alınıp A takıma hazır hale getirilse harika olur. Evert Jan Derks'in belki de görev kollarından biri de bu olabilir.

Fenerbahçe'nin 2000'li yıllardaki olumlu transfer hamleleri son dönemlerde biraz bozuldu. Kulübü vizyon sahibi yapacak transferler yer yer başarı getirmiş olsa da çoğu oyuncu malesef ciddi problemlerle kulüpten ayrıldı(Revivo, Ortega, Kezman vb.). Fener'in zaten altyapıya verdiği önemin ne olduğu ortada iken +2 için ya transfer yapmasınlar ya da parasını verip genç yetenekleri araştırıp uzun vadede kulübe katkı sağlayabilecek yeteneklerin peşine düşülsün. Zira Deivid kenardayken olayın bir espirisi kalmıyor. Sonuçta eşek kadar adama 'hadi kalk git A2 takımı ile maça çıkıyorsun' denilemiyor. eşek yükü ile ödediğin para yanında cabası.
 
Beşiktaş'a gelirsek İstanbul'un çarpık yapılaşması gibi bir durum var ortada. BJK hala Sinan Engin'in aptal transfer politikası nedeniyle Zapo ve Schildenfeld'den kutulmaya çalışıyor, Sivok'tan kurtulmak için atılan taklaları hepimiz biliyoruz. Bu noktada Ferrari konusunu biraz açarsak, Sinan'ın toplam 8-9 milyon €'ya mal ettiği oyuncular yerine o dönem bedava olan Ferrari getirilseydi şuan ne o 2 oyuncuya o maliyetler yapılıp üstüne bir yerlere kiraya verilmeleri için kendinizi strese sokardınız ne de Ferrari için bonservis ödersiniz. Manevi kaybı geçtim ama maddi kaybı görebiliyor musunuz? Rahat 20 milyon € içerde kulüp. Ondan sonra Sinan Engin lavuğu televizyona yorumcu olarak katılıp benim 1 senede kazandığımı ayda o televizyon kanalından kazanıp bir de Kewell'a 'topçu değil' diyecek. Birader senin aldıklarını da görüyoruz. Tabata-Delgado olayına hiç girmeyelim. Tüpçü kulübü batırmak için elinden geleni ardına koymuyor. BJK'de kongrede yönetim el değiştirmeli artık yoksa geçen sene gelen 'tesadüfi' kupalar kulübü 10 sene daha geri götürecek.

Bu noktada TFF'nin ciddi kararlarla +2 için kulüplerin transfer edeceği oyuncular için bir yaş zorunluluğu koyması şart bence. Çünkü yedek kulübesinde bile oturmayacak bir oyuncuya hem dünya yüküyle para ödenecek hem de verim alınamayacak. İnsanın isyan edesi geliyor bir taraftar olarak.

3 Hayat Belirtisi:

Burak Eren dedi ki...

Çalışma izni bencede yukarı çeker ama takımlar bu kuralı çok sömürürler. Mesela özel yetenek olayında alıyorlar İngiltere'de, bu Türkiye'de çok zor Hakan Abi.

Jordi Metal dedi ki...

İyi de Burak aksi halde lig çöplüğe dönüşecek kimse farkında değil. En azından Burkina Faso'lu olsun milli olsun diyorum ben.

Burak dedi ki...

Olsun ayrı konu bende yabancı kontenjanına karşıyım. Bu konuda hem fikiriz. Ama İngiltere'de genç oyuncular için özel yetenek kuralı var. Türkiye'de bu durumu çok sömürürler.